• HBO niveau
  • 180-220 Studie-uren in eigen tijd en tempo
  • Prijs: €2350,00 (excl. BTW), inclusief opleidingsmateriaal

Algemeen

Lean Six Sigma Black Belt worden op het internationaal erkende niveau van het ASQ? Met onze Black Belt zelfstudie leer je op internationaal erkend niveau alle relevante theorie over Lean Six Sigma. Bovendien ontwikkel je met deze studie de juiste vaardigheden en competenties om de methoden en technieken zelfstandig en blijvend succesvol toe te passen in je eigen verbeterprojecten.

“In mijn werk wordt steeds meer gewerkt met Lean Six Sigma. Onvermijdelijk om nu zelf ook deze stap te zetten. Ik ben blij met de keuze voor een zelfstudie. Naast het feit dat ik het in eigen tijd en in mijn tempo kan doen, is het ook qua kosten erg aantrekkelijk!” Achid, senior projectleider

Deze zelfstudie combineert op afwisselende wijze de theorie met meer dan honderd opdrachten en volgt de stappen die noodzakelijk zijn bij het optimaliseren van processen. Je leert hierdoor de verschillende tools en technieken toe te passen en de theorie te vertalen naar je eigen werk- of projectomgeving. Na deze zelfstudie begrijp je bovendien de impact van veranderingen op medewerkers en de organisatie en ontdek je de voordelen om processen (steeds verder) te verbeteren.

Doelgroep
De Black Belt zelfstudie is een opleiding op HBO niveau en voor jou geschikt als je als leidinggevende, projectleider of consultant een rol krijgt als Lean Six Sigma Black Belt in een Lean Six Sigma verbeterproject.
De studievariant ‘zelfstudie’ is uitermate geschikt als je in eigen tijd en tempo de opleiding wilt volgen en in staat bent daar de discipline voor op te brengen.
Om aan deze opleiding mee te doen is geen specifieke vooropleiding vereist.

Wat kun je na de opleiding?
Na deze opleiding ben je opgeleid tot het internationaal erkende niveau van Lean Six Sigma Black Belt volgens de eisen van het ASQ. Je bent daarmee in staat procesproblemen efficiënt en gestructureerd te identificeren en op te lossen. Je bent tevens in staat verbeterprojecten en veranderprojecten daadkrachtig te managen, waardoor processen beter presteren en een hogere kwaliteit en productiviteit halen. Dit vertaalt zich in lagere kosten voor het bedrijf en hogere klanttevredenheid.

Certificaat
Na het volgen van deze zelfstudie ben je in staat om het Lean Six Sigma Black Belt Certificaat volgens de internationaal erkende normen van het ASQ te behalen. Bijna 70% van onze deelnemers slaagt in een keer voor het examen!

“Om het theorie-examen te halen biedt Lean Six Sigma Zelfstudie de mogelijkheid gratis mee te doen aan de examenvoorbereiding. Erg fijn, want daardoor ging ik goed voorbereid naar het examen. ” – Rachel, business consultant

 Jouw investering
Deze opleiding betaalt zichzelf terug! Heb je deze opleiding afgerond, dan ben je goed in staat verbeteringen in je werk door te voeren en processen te optimaliseren. En dan worden de (financiële) resultaten zichtbaar!
Je betaalt voor deze zelfstudie €2.350,00 (excl. BTW) per deelnemer.
Er is nogal wat in de prijs inbegrepen. Klik daarvoor hier voor meer informatie.
Doe je met meer deelnemers van hetzelfde bedrijf mee aan deze zelfstudie? Dan ontvangen jullie een collegiale korting van 15% over de totale opleidingsprijs.

Deze opleiding incompany
Heb je een grotere groep collega’s die deze zelfstudie wil doen? Wij kunnen de Black Belt zelfstudie ook incompany organiseren. Deze incompany opleiding bestaat uit de combinatie tussen de zelfstudie die de deelnemers in eigen tijd doen, en een aantal dagdelen, waarin de opdrachten en de eigen praktijk van de deelnemers worden behandeld!

Voor een incompany opleiding maken wij graag een offerte op maat.

Programma

De Black Belt zelfstudie kent een sterke afwisseling tussen theorie en praktijk. Ook word je – na de behandeling van een deel theorie – gevraagd de bijbehorende opdrachten uit het meegeleverde werkboek te maken. Op die manier ben je voortdurend actief aan het werk om het geleerde ook echt toepasbaar te maken.

Onderdeel van deze zelfstudie is het werken en oefenen met statistische analyses. Hiervoor moet je gedurende je studie de software programma’s Excel en MiniTab 17 (30-dagen free download is beschikbaar) op de laptop of PC beschikbaar hebben. De vele oefeningen waarin met MiniTab wordt gewerkt, zijn geïllustreerd met duidelijke screenshots. Zo weet je precies wat je moet doen om tot de juiste uitwerking te komen.

 Deel 1:   Lean en Verandermanagement
In het eerste deel van deze zelfstudie behandelen we de basis van Lean Six Sigma, waaronder de achtergrond en historie van Lean en Six Sigma en het House of Toyota. Je leert wat processen zijn, wanneer je het beste welk Lean Six Sigma project kan starten en hoe je die start vormgeeft. En je leert een proces op verschillende manieren in beeld te brengen.

Uiteraard staat het meten en analyseren van het proces en het ontwikkelen van verbeteringen centraal. Ook besteden we aandacht aan het implementeren en borgen van die verbeteringen en leer je hoe je de organisatie kunt transformeren tot een lerende, continu verbeterende organisatie.

Je oefent met een aantal Lean Six Sigma en veranderkundige technieken en past deze toe in een rijke hoeveelheid aan opdrachten en casussen.

Deel 2:   De kracht van Six Sigma
In het tweede deel van deze zelfstudie staat het werken met Six Sigma centraal. Na een introductie op de statistiek en MiniTab, leer je een eerste analyse te maken van het proces. Vervolgens staan het meten van het proces centraal en start je met een eerste analyse van de verzamelde data. Voorwaarden waaraan een meting moet voldoen, soorten data en het ontwerpen van een valide meetsysteem komen allemaal aan bod.

Nadat de huidige prestatie van het proces is bepaald, start je eerst met grafische analyses! Daarna ligt de aandacht op de toegepaste statistiek om de echte oorzaken van het falende proces te achterhalen. Met veel oefeningen worden hypothesen getest om zo de echte grondoorzaken van het falende proces te achterhalen.

Als laatste is de aandacht gericht op het ontwikkelen van verbeteringen in het proces. Natuurlijk leer je ook hoe deze verbeteringen te implementeren en hoe die verbeteringen geborgd kunnen worden.

Planning

Je kan de zelfstudie in eigen tijd, op eigen tempo en in zelf verkozen omgeving doen. De ervaring leert dat de studiebelasting tussen de 180 en 220 uur bedraagt.

Zodra je de factuur voor deze zelfstudie hebt betaald, heb je met 2 werkdagen je studiepakket in huis. Je kan dus snel aan de slag!

 

Certificering

Je wordt opgeleid volgens de eisen van het American Society for Quality (ASQ) tot het internationaal erkende certificeringsniveau van een Lean Six Sigma Black Belt. Het Lean Six Sigma Black Belt Certificaat behaal je door het succesvol afronden van het theorie-examen.

Theorie-examen
Het Nederlandstalig theorie-examen bestaat uit 100 meerkeuzevragen. De kandidaat slaagt voor het theorie examen als tenminste 70% van de vragen correct is beantwoord. De examenkosten bedragen € 235,00 (excl. btw) en zijn niet in de prijs van de opleiding opgenomen.

Wil je ook echt certified Lean Six Sigma Black Belt worden? Dan moet je naast je het succesvol afleggen van je theorie-examen ook het praktijkexamen succesvol afronden.

Praktijk examen
Het praktijkexamen bestaat uit het geven van een eindpresentatie over twee succesvol uitgevoerde Lean Six Sigma verbeterprojecten. De verbeterprojecten moeten elk een aantoonbare verbetering laten zien van tenminste € 100.000,- en zijn uitgevoerd volgens de geleerde methode.

De presentatie duurt maximaal een halfuur en wordt ten overstaan van de examencommissie gehouden. De kandidaat-Black Belt slaagt voor dit praktijkdeel als het oordeel van de examencommissie positief is en de opdrachtgever(s) van de betreffende verbeterprojecten (al dan niet schriftelijk) hebben verklaard dat de gepresenteerde resultaten zijn behaald. De kosten van het praktijkexamen zijn € 340,00 (excl. btw), welke niet in de opleidingsprijs zijn inbegrepen.

“De begeleiding tijdens mijn certificering was heel prettig. Ik kon ook gewoon af en toe even bellen voor een kort advies. Er wordt echt met je meegedacht. En…ik ben met prachtige cijfers geslaagd!” – Joris, projectleider Lean Six Sigma

Tijdens of na de zelfstudie ga je vast aan de slag met een Lean Six Sigma verbeterproject! Misschien gebruik je dat project zelfs om je te certificeren. Wij helpen je graag met de opzet en uitvoering daarvan!

Bij de Black Belt zelfstudie hoort 4 uur gratis helpdesk. Deze kan je prima gebruiken voor de opzet van je verbeterproject. Maar soms is dat niet voldoende of wil je dat we bij jou op locatie meehelpen. Je kan dan gedurende een nader af te spreken periode en aantal uur gebruik maken van de kennis en kunde van een van onze Master Black Belts.

Voor coaching en begeleiding op Black Belt niveau hanteren wij een uurtarief van € 165,00 (excl. btw en reiskosten).

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Vervolg op deze opleiding
Nadat je tot een volwaardige Lean Six Sigma Black Belt bent opgeleid, wil je wellicht de volgende stap zetten in je persoonlijke professionele ontwikkeling. Een logisch vervolg op deze opleiding is de opleiding ‘Effectief Beïnvloeden van Gedrag (ofwel Organizational Behavior Management). Deze opleiding geeft inzicht in de mogelijkheden tot het beïnvloeden van gedrag, bijvoorbeeld als je Lean in de organisatie wilt doorvoeren of als je verbeteringen blijvend wilt doorvoeren in een bedrijfsproces.

Kijk voor meer informatie op de website van MKPC

 

 

De examentraining als ook de Praktijkdag heb ik als waardevol beschouwd. Er wordt exact aangegeven waar de nadruk voor het examen op ligt. Op de Praktijkdag leer je zelf de methodes aan den lijve te ondervinden en uit te voeren. Heel waardevol.

Ik heb de zelfstudie afgesloten met het internationaal certificaat van het IIBLC ®. En ruim geslaagd! De zelfstudie sloot voor mij perfect aan op wat in het examen werd gevraagd.

Zowel het studiemateriaal (met vele leerzame oefeningen) als de telefonische begeleiding waren wederom van top kwaliteit. Ik overweeg binnenkort de Black Belt opleiding te gaan volgen!

Eerder heb ik al de Yellow Belt gevolgd en nu heb ik de Green Belt Zelfstudie gedaan, omdat ik zo enthousiast was over de manier van opleiden en betrokkenheid. Ik heb gekozen voor de zelfstudie en dit was een perfecte keuze, omdat ik nu zelf mijn tijdsbesteding kon bepalen. Bovendien kwam het ook budgettair goed uit.

Ik heb de zelfstudie als zeer compleet, overzichtelijk en helder beschreven ervaren. Aandacht voor verandermanagement en voor de meer technische tools is goed verdeeld. Het sloot perfect aan op mijn behoefte. De zelfstudie heeft als voordeel dat je kunt studeren zonder hele dagen uit je agenda te moeten schrappen en dus niet facturabel kan zijn.

Heldere uitleg van de Lean Six Sigma docent tijdens een aangevraagd vragen-rondje. Niet alleen antwoorden geven, maar ook de toepassing gelijk even doornemen. Dat was meer dan ik had verwacht, echt een aanrader.

Door de afwisseling van zelfstudie en opdrachten was dit voor mij de ideale manier om te gaan voor mijn Green Belt. Tijdens de Praktijkdag kon je naast het praktische deel ook vragen stellen. Overzichtelijke stof, duidelijke en enthousiaste uitleg. De bijeenkomst en de managementgame waren zeer interactief en waardevol.

De Lean Six Sigma trainers zijn top! Ze weten waarover ze praten en antwoorden worden afgestemd op de vrager. Inclusief de praktijkvoorbeelden. 

De zelfstudie Green Belt heb ik als positief ervaren. Met name de visualisering in plaatjes van diverse gebruikte hulpmiddelen en methodes LSS is prettig om te kunnen onthouden. Het zelfstudieboek leest makkelijk.

Ik heb de zelfstudie Lean Six Sigma Green Belt gevolgd. Wat ik naast alle opdrachten erg fijn vond waren de proefexamens om mee te oefenen. Ook het examenvoorbereiding waar je aan mocht deelnemen vond ik heel erg handig. Hiermee kan je toetsen of je de lesmateriaal beheerst. Nu nog wachten op de uitslag.